projecten


Created with Sketch.

In periode 1,2 moesten we 1 opdracht maken. Maar in periode 3 moesten we 1,2,3 opdrachten maken. Als je naar beneden scrollt. Weet je wat de opdracht was en wat ons eind resultaat was.

Opdracht 1: Biomimicry


Created with Sketch.

Vooronderzoek         
Voorblad                                                                                               

Verslag Onderzoek Gemaakt door: Luke, Kysho, Josephine, Israe 

 

Inleiding. 

Onze onderzoek gaat over biomimicry. We kregen de opdracht om gebouwen te bouwen dat gebaseerd is op de natuur. We hebben eerst vooronderzoek gemaakt, we keken eerst wat Biomimicry is  daarna schetsen gemaakt dat gebaseerd is op de natuur en onze gebouw en een mindmap over biomimicry.   

 

Conclusie 

Ik heb veel geleerd van biomimicry en de uitje naar Artis was ook gaaf we moesten opdrachten maken, maar we kregen eerst een presentatie over Biomimicry en wat het is. Ik heb ontdekt dat we veel van de natuur hebben na gemaakt en dat is best fascinerend, Want de natuur is heel slim en wij als mens kunnen dat ook gebruiken  

 

 

 

supertrees 

 

Het eerste gebouw zijn de supertrees in Singapore. 

Een mooi toeristen plekje dus wil weet jij niet waar heen dan is dit een goede optie. 

 

Het 1e gebouw zijn gebouwen geïnspireerd door bomen ze staan in een groepje van 18  bomen ze zijn ruim 25 tot 50 meter hoog alle energie kom van zonne-energie dus ook nog eens natuurvriendelijk de gebouwen staan in Singapore Bay South tuin de gebouwen zijn onderdeel van 250 hectare groot landschapsproject. Ze heten dan ook supertrees. Ze zijn voornamelijk gemaakt door metaal en omringt door duizenden planten. Er zijn bruggen die skywalks heten die bruggen verbinden de hoge bomen met elkaar.                                                                                                                                                                             De Supertrees zijn opgevat als een samensmelting van natuur, kunst en technologie Op de bomen staan 200 verschillende soorten planten bij elkaar zijn het er duizenden. Het gebouw zorgt ook voor veel schaduw dus dat is heel fijn in de zomer. De bomen lichten op in de avond je ziet ze dan van kilometers ver weg. De gebouwen zijn gemaakt voor de mooiheid maar ook voor het thuis voor planten heel veel planten zoals wijnstokken. Sommige mensen zeggen ook dat het gebouw echt leeft doordat er zo veel planten op en aan zitten. 

Dus de functies zijn eigenlijk de vele planten die goed voor het milieu zijn en de zonnepanelen op de gebouwen en het is gewoon heel erg mooi. 

De biomimicry is dus de schaduw van een boom de takken. 

 van een boom en de super trees zijn natuurlijk ook heel mooi net als gewone bomen 

   

Geïnspireerd op 

Het gebouw zorgt ook voor veel schaduw dus dat is heel fijn in de zomer. De gebouwen zijn gemaakt voor de mooiheid maar ook voor het thuis voor planten heel veel planten. Sommige mensen zeggen ook dat het gebouw echt leeft doordat er zo veel planten op en aan zitten. 

 

 

Gebouw 2  

 

Lotus temple Gebouw 2 lotus tempel. 

Een prachtig gebouw geïnspireerd door de lotus bloem in Delhi India. 

De lotus tempel bestaat uit 27  marmer beklede "bloembladen". Met negen deuren die uitkomen op een hele grote hal. Het gebouw zelf is geïnspireerd door een lotusbloem. De functie van dit gebouw is licht besparen. Boven in het midden van de lotus tempel heb je een stukje doorschijnend goud, door het goud heen schijnt de zon. En de lotus tempel gaat "open". Net als een echte lotus bloem, want een lotusbloem gaat open wanneer er licht op schijnt. De Canadese architect Fariboz Sahba heeft de 'Lotus tempel' ontworpen. De Lotus Tempel was niet gemakkelijk om te bouwen. Maar liefst 800 mensen werkte er 10 jaar aan, en er is een school en kinderopvang gebouwd voor de kinderen van de bouwvakkers. De lotus tempel is eigenlijk een gebedshuis. Maar der gaan nog steeds super veel toeristen naar de lotus tempel.  

 

 

 

Gebouw  

 Gebouw 3. 

Het 3e gebouw is de eastgate in Harare Zimbabwe. 

Geïnspireerd op een termieten heuvel het is een heel groot winkel cenrum dus misschien een reden voor vakantie in zimbabwe? 

I 1991 had architect Mike Pearce een opdracht om het grootste kantoor te bouwen in het land Zimbabwe, Harare. Maar omdat het daar zo heet is moesten ze erg veel betalen voor de airco en wilde dat niet dus moesten ze iets anders bedenken om het koel te houden. Daarvoor bedachten ze het airco systeem van een termietenheuvel, want in een termietenheuvel zitten allemaal gaatjes en daardoor word het niet warmer dan buiten in het gebouw maar ook niet kouder. Maar het materiaal waar het gebouw van is gemaakt houdt de warmte in zich, dus de koelheid van de avond houdt het koel in de dag en de warmte van de dag houdt de avonden warm. En zo is Eastgate geïnspireerd op een termietenheuvel. 

 

 

 

 

Gebouw 4  

Swiss Tower (London, UK) 

Een mooi gebouw in london in engeland gemaakt door Norman Foster geïnspireerd door het venusmandje. 

Dit gebouw in Londen werd ontworpen door Norman Foster. Het ontwerp is geïnspireerd op het ’Venusmandje’. Deze sponsachtige leven op het diepte in de Westelijke Grote Oceaan waar maar weinig licht is. Ze bestaan uit glasvezels en gebruiken hun ingenieuze structuur om het zeewater te filteren en voedsel vast te houden. De Swiss Tower is gebouwd rond een centrale kern die als ventilatie- en lichtschacht optreedt. Hierdoor moet er minder gekoeld en verwarmd worden en kan zonlicht gebruikt worden om een groot stuk van het gebouw te verlichten. Dit zorgt voor vermindering van 40% in het totale energieverbruik.  

In 28 april 2004 is het gebouw geopende er zijn een aantal energiebesparende technieken gebruikt, waardoor maar half energie gebruikt wordt als in een even grote gebouw. Gaten in elke verdieping vormen zes kokers die een natuurlijk ventilatiesysteem vormen voor het hele gebouw. Hierdoor ontstaat een reusachtig dubbel glas effect, doordat de lucht gevangen zit tussen twee lagen beglazing, het geen werkt als een isolerende laag. De kokers onttrekken warme lucht uit het gebouw in de zomer, en verwarmen het in de winter door middel van passieve zone energie (energie van zonlicht). De kokers laten ook het zonlicht door, waardoor er energie bespaart word en de verlichtingskosten laag zijn. Slot 

Dit waren 4 gebouwen die geïnspireerd op de natuur zijn. 

De conclusie van deze onderzoeken is eigenlijk dat de natuur heel erg slim is en dan we door van de natuur af te kijken hele mooie gebruikmaken gebouwen en nog veel meer dingen zijn geïnspireerd en dat de natuur veel creatiever is dan wij. 

Eindresultaat

Biomimicry
De biomimicry dat er is op gebaseerd is een kameleon, kameel en spinneweb. Kameleon, omdat het huis kan camoufleren in welk gebied hij ook 
zit. Kameel omdat we regenwater filteren dat in watertanks terecht komen. Hierdoor kunnen we erg zuinig met water om gaan. Spinneweb, omdat spinneweb is één van de sterkste materiaal ter werleld. De deur is gemaakt van spinneweb, zodat dieven niet kunnen inbreken.

Materiaal
De muren zijn gemaakt van projectoren, tv's, zodat hij dan gecamoufleerd is. Ook is de dak van projectoren gemaakt, omdat anders zie je een vliegende dak. De deur is gemaakt van spinneweb.

Functie
Dit huis is gemaakt voor mensen die van rust houden. En liever afgesloten van de buitewereld willen zijn. Onzichtbaar zodat andere mensen niks zien en niet gaan lastig vallen. spinneweb, omdat dan de deur stevig is en watertank dat ervoor zorgt dat je niet naar de stad moet gaan om water te kopen.

Locatie
Het huis ligt in de bos, want daar is ook de meeste rust
Opdracht 2: Onveilig plek veilig maken

Created with Sketch.

Voor deze opdracht moesten we een onveilig plek veilig maken. We kregen de opdracht van de politie. Eerst moesten we een onveilig plek vinden we kwamen uit op burgerwallen. Ook moesten we een logboek maken wat we allemaal deden. We hadden de idee om burgerwallen veiliger te maken door een muur te maken met allemaal thema's. Ook maakte we een light show tegen de muur. Veder maakte de kwal ook licht.

Opdracht 3: betawerelden

Created with Sketch.

We kregen als opdracht om te verdiepen in één van de bètawerelden en hierover een korte presentatie te maken.
In de presentatie is een video-compilatie van maximaal 3 minuten opgenomen, waarin een interview met een

beroepsbeoefenaar te zien is. Daarnaast vragen de opdrachtgevers om een onderzoeks- of ontwerpproject te schrijven op

basis van een probleem waar deze beroepsbeoefenaar zich mee bezig houdt.


 

Luke en Rohan.      

De 7 Betawerelden  

 

Wereld 1: 

Water, energie en natuur. Deze wereld gaat over de aarde. Het duurzaam leven en letten op elkaar. Het werk, het werken in deze wereld houdt in dat je meewerkt aan een duurzamere wereld. Zoals bij een bedrijf die dat elektriciteit opwekt. 

Beroepen: 

Adviseur waterkeringen  

Landschapsarchitect  

Technicus op een booreiland 

Beleidsmedewerker 

Projectleider bedrijfsleven 

Opleidingen:  

Profiel keuze: NT natuur en techniek kan met vervolg opleiding 

Opleiding energiebeheer 

Duurzame energie 

HBO-bos en natuur beheer 

HBO- tuinbouw en akkerbouw 

 

 

Wereld 2: 

Voeding en gezondheid. Deze wereld gaat over voeding en wat je daar mee kan. En wat voeding te maken heeft met gezondheid. In deze wereld kun je een bijdrage leveren aan de gezonde leefstijl van mensen, waarbij goede voeding en voldoende beweging belangrijke pijlers zijn. Beroepen: 

 adviseur voedselveiligheid 

Kwaliteit - manager  

Productontwikkelaar  

Onderzoeker  

Logistiek engineer 

Opleidingen: 

Voedings deskundige 

HBO- voeding en dietetiek 

Opleiding tot fisiotherapeut 

 

 

Wereld 3: 

Menselijk lichaam. Deze wereld gaat over het lichaam. Over het onderzoek dat daarnaar wordt gedaan. Het heeft gewoon te maken met alles wat in het lichaam speelt. Werk daarbij kan zijn dokters in allerlei dingen gespecialiseerd. Maar het kan ook iemand zijn die onderzoek doet naar het lichaam. Of iemand die protheses maakt. 

Beroepen: 

Forensisch rechercheur 

Laborant,  

Wetenschapsjournalist 

Analist,  

Kennismanager 

Productontwikkelaar 

Opleidingen: 

HBO Gezondheidszorg opleiding 

Medische Kennis - Anatomie, Fysiologie en Pathologie 

Mens en Techniek | Biometrie 

 

 

Wereld 4: 

Verkeer, transport en ruimte. Deze wereld heeft gewoon te maken met alles dat je kan vervoeren en de mensen die daarvoor zorgt. Van de havens, tot de fiets, van station. Specialist elektrische auto’s uitlezen, laden en rijden. Zo zorgt hij dat we groener van A naar B gaan. In deze wereld lever je een bijdrage aan de mobiliteit van mensen of goederen. Dit gebeurt bij bedrijven die voertuigen, machines of onderdelen daarvan maken, onderhouden en repareren.  

Beroepen: 

Adviseur waterschappen 

Projectontwikkelaar 

Architect 

Stork of de Luchtmacht 

Opleidingen: 

Opleiding tot piloot 

Opleiding taxi chauffeur 

HBO- verkeerskunde 

HBO-mobiliteit  

 

Wereld 5:  

Creatief & ontwerpen. Van complexe virtuele werelden tot ergonomisch gevormde meubels, revolutionaire gadgets of verfijnde sieraden: ze worden allemaal bedacht, ontworpen en gemaakt. Dat vraagt om creatieve geesten met een technische achtergrond die bovendien niet bang zijn om met de nieuwste technieken te experimenteren. Het is een wereld waarin deze nieuwe technieken vaak als eerste worden ingezet, zoals 3D-printen of andere digitale ontwikkelingen. 

Beroepen: 

Websitebouwer 

Grafisch vormgever 

Industrieel ontwerper 

Medewerker architectenbureau 

Opleidingen: 

Product design HKU 
Hbo-opleiding Grafische Vormgeving 
Opleiding creatief ontwerpen 

 

 

 

 

Wereld 6: 

Marktplaats, economie, handel, robotpickers. Deze wereld kan niet blijven draaien zonder het werk van goede technische mensen, van allrounders tot mensen met heel specialistische kennis. Als er één schakeltje mist, ligt de handel op zijn gat.  

Beroepen:  

Fiscaal manager: managet alle fiscale zaken in een bedrijf. 

Adviseur software: geeft advies hoe je software gebruikt en mee om gaat. 

Informatietechnoloog: ontwerper van info systemen. 

ICT-project leider: leid een ICT project. 

Bankdirecteur: is directeur van een bank komt in aanraking met de economische status van het bedrijf. 

Opleidingen: 

Bedrijfskunde 

je kan ook een opleiding in de informatica doen wat dat is hard nodig bij bedrijven 

Bedrijfswiskunde 

International business 

Fiscaal economie 

 

 

 
 

Wereld 7: Wetenschap & ontdekken Medicijnen, natuurvriendelijk brandstof, 3d print voedsel. 
Deze wereld draait alles om nieuwe ontdekkingen. Ze helpen het leven beter of mooier te maken en om oplossingen voor kleine of grote problemen te vinden. 

Beroepen: 

Onderzoeker bij de overheid 

Het bedrijfsleven 

Energieadviseur 

Gebruiksonderzoeker 

Wetenschapper medisch 

Opleidingen:   

Aardwetenschappen 

Geneeskunde 

Natuurkunde wetenschap 

 

 

 

 

Onze 2 werelden: wij vinden deze 2 werelden het interessantst. Wereld 6 en wereld 7. 

Waarom wereld 6: economie is heel belangrijk voor de wereld en het zorgt voor handel. Bijvoorbeeld als de handel met buitenlandse bedrijven niet door kan gaan lukt het niet want echt zeker een kwart van alles wat in de supermarkt licht komt uit het buitenland. 

Waarom Wereld 7: wij vinden deze wereld interessant omdat als je nieuwe dingen ontdekt kan dat je helpen in het leven. En de wetenschap is ontzettend belangrijk en je vindt het overal terug.  

Welke wereld we echt gaan kiezen: economische wereld of terwijl market and money. 

 

Opdracht 4: sketchup

Created with Sketch.

Ik moest een huis maken via sketchup en moest deze afmetingen gebruiken.


Teken een huis met een puntdak

o Breedte: 5,4 m. (groene as)

o Lengte: 9 m. (rode as)

o Goothoogte: 3 m.

o Nokhoogte: 6 m.

· Ramen en deuren:

o Voorgevel (lange zijde)

§ 1 deur, 1 x 2,4m., 2m. van de linker zijgevel

§ 2 ramen, 2 x 1,5m., hoogte 0,9m. van de vloer

§ Afstand tussen de deuren en ramen: 1m.

o Zijgevels

§ 1 raam in het midden, hoogte en afmetingen als in voorgevel

§ 1 raam in het midden op 4 m. hoog, 1x1m.

o Achtergevel

§ 1 deur, precies tegenover de voordeur

§ 1 groot raam vanaf de grond, even hoog als de deur, 3,6m. breed

§ Afstand tussen deur en raam: 1m.

· Schoorsteen

o recht omhoog, 1,2x1,2m., hoogte 8m.

o Positie:

§ tegen de linker zijgevel (aan de binnenkant van het huisje)

§ de zijkant gelijk met de nok van het dak.

· Maak het dak van dakpannen (roofing), de gevels en schoorsteen van baksteen (brick), de ramen van glas, de deuren van hout.

· Zet maatlijnen bij alle bovengenoemde afmetingen

Opdracht 5: thuismateriaal

Created with Sketch.

Als opdracht moest je een object, kunstwerk of interieur namaken, maar je moest andere materialen gebruiken.
Ik maakte een kunstwerk na van national geographic. 
Materialen
Dolfijn=Banaan
Gele balk= plastic


Opdracht 1 klas 2: circlefied opdracht

Created with Sketch.

De opdrachtgever":
Circlefied is een jong bedrijf dat streeft naar een circulaire wereld. Zij doen dit door bedrijven bewust te maken van hun eigen afvalstromen en te stimuleren en helpen om die afvalstromen opnieuw te gebruiken. Het eigen afval van deze bedrijven wordt gebruikt voor de productie van decoratief plaatmateriaal, waarbij vaak de herkomst van het afval door bijvoorbeeld logo’s herkenbaar blijft. Zo blijft altijd zichtbaar dat het om gerecycled materiaal gaat.

Circlefied is op zoek naar een ontwerper om het bedrijf zichtbaar te maken en hun bedrijfsvisie te communiceren met zijn klanten. Een eyecatcher vóór of in het gebouw, geschikt voor een beurs kan hierbij goed helpen. De idee is om een effectief ontwerp te maken dat de missie van Circlefied communiceert naar potentiële klanten, maar ook laat zien hoe het plaatmateriaal van Circlefied of uiteenlopende manieren ingezet kan worden.


Het bedrijf Circlefied wenst een circulair ontworpen eyecatcher die hun bedrijfsvisie uitdraagt, en ter promotie van het bedrijf inzetbaar is op beurzen.
We hadden in de stad plasic avfal verzameld en de plastic aanelkaar gesmolten.
Hierdoor hadden we een plastic plaat. Ons ontwerp was een wereldbol. Hoogte: Ongeveer: 200 CM

Breedte: Ongeveer: 75 CM.
Dit was de planning,

Week 1 Vooronderzoek Eerste Ideeën

Week 2 Vooronderzoek Ideeën uitwerken

Week 3 Spuugmodel Verslag werken

Week 4 Afronden vooronderzoeken

Week 5 Beginnen met Prototype

Week 6 Afronden Prototype Verslag werken

Week 7 Beginnen eindproduct

Week 8 Werken eindproduct

Week 9 Afronden Eindproduct Verslag werken

Week 10 Presentatie

Opdracht 2 klas 2 

Created with Sketch.

De opdrachtgever:
Wij Techniek (voorheen OTIB) is het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche. Zij motiveren alle vakmensen om hun talent en kennis optimaal te ontwikkelen en in te zetten voor een toekomstbestendige leefomgeving. De technische installatiebranche is met bijna 10.000 bedrijven en ruim 120.000 werknemers één van de grootste branches van Nederland en zal in de toekomst alleen maar groter en belangrijker worden.

Opdracht: 
Maak Ontwerp voor een openbare ruimte een herinrichtingsplan met een technische installatie om wateroverlast te voorkomen. 


Probleem analyseren:
 

Waardoor ontstaat wateroverlast
Ontstaat doordat er zo veel water valt dat het water niet meer snel genoeg kan worden afgevoerd. 

Dit komt omdat riolen vooral bedoeld voor het afvoeren van afvalwater. Het komt ook Doordat grote delen van Nederland zijn afgedekt met stenen of asfalt kan het teveel aan water niet de bodem in, hierdoor ontstaat wateroverlast. 

 

Langdurige regen: 

Als je wil dat er geen water overlast ontstaat bij langdurige regen moet het water de grond in kunnen zakken. Dit kan door meer groen of waterdoorlatende bestrating aan te leggen. 

 

Korte hoosbuien: 

Bij hoosbuien valt er in korte tijd zoveel regen, dat de grond niet alles op kan nemen. Omdat riolen niet alles kunnen opnemen, daardoor loopt het water via het oppervlak naar het laagste punt in de omgeving. Dit zie je ook vaak op straat. Om wateroverlast te voorkomen is het belangrijk dat het water ergens heen stroomt waar het niemand stoort. Voorbeelden hiervan zijn grachten, vijvers en groene speeltuinen. 

 

De Ocean 

Normaal zijn eb en vloed geen bedreiging voor het land, maar bij een hevige storm kan de zee wel een bedreiging worden. De wind duwt de zee omhoog en de hoge golven zijn krachtig en komen ver tot op het land. 

 

Gevolgen wateroverlast: 

Heftige gevolgen (vooral in arme landen)  

Overstromingen -> huizen worden vernield/akkers komen onderwater/ winkels onderwater-> voedseltekort. 

 

Minder heftig: 

Speeltuinen onder water. 

Stoep/straat vol met plassen. 

Aarde wordt modder, hierdoor zitten veel bossen en velden onder de modder. 

 

Hoe zijn de weersomstandigheden veranderd in de afgelopen 20 jaar? 

In de afgelopen 20 jaar zijn de zomers ongeveer 1 graden gestegen. 

De zeespiegel stijgt jaarlijks ongeveer 12 millimeter, dat is 1,2 cm!  

Dit komt natuurlijk allemaal door klimaatverandering. Door een te grootte hoeveelheid aan koolstofdioxide in de lucht blijft de warmte bij de aarde hangen. Daardoor stijgt de temperatuur. Hierdoor worden de stormen steeds heftiger en het worden er steeds meer. Daarom is het belangrijk om en goede manier te verzinnen voor wat er met al dat water gedaan wordt.  

Eisen:

 • Een onderzoek naar de gebruikers van de openbare ruimtes in de wijk moet de keuzes voor de herinrichting en de technische installatie onderbouwen.
 • De oplossing kan minimaal een wolkbreuk van 25 mm regen per uur verwerken zonder menselijk ingrijpen.
 • De oplossing is een slimme mix van een herinrichting en een technische installatie. Geef aan hoeveel water jullie herinrichting afvoert en laat zien dat de installatie het overige water goed kan verwerken.
 • Ontwerp een manier om de bewoners van de wijk te informeren en te betrekken, zodat zij meer inzicht krijgen en worden uitgedaagd om ook hun eigen daken en tuinen te verbeteren.


Huidige oplossingen:

Riolering wordt al gebruikt om afvalwater op te nemen en op een veilig en hygiënische manier af te voeren. Het water stroomt dan bijvoorbeeld via een put het riool in. Het riool ligt overal in Nederland.  

 

Regenpijp 

Een regenpijp is een pijp die aan een dakgoot of een plat dak is bevestigd en zorgt ervoor om de neerslag van het dak af te voeren. Als het hard gaat regenen stroomt het regenwater direct door de afvoerleiding. Hoe harder het regent, hoe beter dit afvoersysteem werkt. 

 

Grondwater: 

Neerslag verdwijnt voor een deel in de grond. Samen met vegatie werkt de bodem als een spons. In natte tijden wordt er water in de bodem opgeslagen en in drogen tijden kan dat weer worden afgegeven.

Ontwerp uitwerken in een prototype:
We hadden alle vier een prototype gemaakt, maar we hadden het niet kunnen afmaken, omdat we thuis moesten blijfen. Dus hadden we het in een tekening gemaakt. Uiteindelijk vonden we het idee van  Moene het beste, omdat die aan de eisen voldeed.

Presenteren:
Ik heb de ontwerp in een powtoon gemaakt, zodat je kan zien hoe onze product werkt. 

Moene heeft de ontwerp in een sketchup gemaakt, omdat je dan alle kanten kan zien van de product

Kysho en Pieter hebben een presentatie gemaakt.

Powtoon: https://youtu.be/5NiIobJT430
 
Opdracht 3 klas 2 

Created with Sketch.

De opdrachtgever: Jungle Amsterdam
 

Jungle is het onafhankelijke informatie- en adviescentrum voor duurzaamheid in Amsterdam!

De Jungle staat symbool voor de mooiste natuur die wij op deze aarde hebben. Het laatste stukje pure natuur, deels nog ongerept, de longen van onze wereld, maar ook bedreigd door de mens.

Het samen toe werken naar een leefbare, rechtvaardige wereld, waarin de Jungle en alle andere waardevolle gebieden behouden blijven, dat is waar Jungle Amsterdam voor wil staan.

Een ontmoetingsplaats voor mensen die vol energie en met creatieve ideeën een bijdrage willen leveren aan een wereld waarin ruimte en respect is voor iedereen.

De opdracht:
De opdrachtgever verwacht dat eronderzoekgedaan wordt naar de verduurzaming van gebouwen in Amsterdam Oost. Per gebouw moet er een verbeterplan en een schaalmodel gemaakt worden. Samen vormen deschaalmodellen één grote maquette van het gebied rondom het Oosterpark.
 
Team: Luke, Max, Titus en Abby


Het project:
Als oplossing hebben we bacterie lampen, monokristalijn zonnepanelen, zonneboilers en grasvelden. Bacterie lampen eten organische afvallen en terwijl ze de afval eten scheiden ze elektronen daardoor kan een licht branden. Monokristalijn zonnepanel zet zonlicht om in elektrticiteit met behulp van zonnecellen. Zonneboilers  verhitten het water met zon energie dat is goed voor het milieu, omdat de zon nooit opraakt, dus de zonneboiler is een duurzame energiebron. Het bespaart 45% van het normale kosten voor warm water. De zonnecollector haalt warmte uit het zonlicht en kan hiermee dan het water warm maken. 

Evaluatie:
 Het was een leerzaam en leuk project om te doen. Ook ging het samenwerken en communiceren met het groepje erg soepel en we zijn tevreden met onze eindproduct. Wat er minder goed ging was dat we soms afgeleid raakten tijdens de online lessen, maar op school werken ging heel wat beter. 
Onze klanten

Created with Sketch.

Omdat ik ervaren en betrouwbaar ben en me 100% focus op het beste resultaat heb ik al met vele fantastische klanten mogen werken.

Opdracht 1 klas 3

Created with Sketch.

De opdrachtgever:  ASML en Van Gogh
Deze periode hebben we de opdracht gekregen van het van Gogh museum en ASML om een nieuwe en creatievere manier te bedenken voor een expositie rond een schilderij. met behulp van techniek.

Oplossing:
Wij willen met onze expositie van het schilderij een nog realistischer beeld mee geven en zorgen dat het schilderij echt in je hoofd blijft zitten. Dat willen we doen door de kamer waarin het schilderij staat te laten lijken alsof je het schilderij in stapt. Bij het schilderij veld met kraaien dat wij hebben gekozen willen we dat gaan doen door echte koren te planten, kraaien die aan het plafond hangen met de achtergrond geluiden van de kraaien en andere spooky nachtgeluiden. Ook zijn er windmachines die een lekker briesje door de koren laten waaien. de kamer moet volledig donker zijn met als enge lichtbron de grote maan.  Ook de gedachtes die van Gogh had willen we er in terug brengen zoals het doodlopende pad dat van Gogh zijn depressie en zelfmoordgedachtes moest voorstellen.  Dit allemaal om je een zo realistisch mogelijke ervaring te geven als bezoeker van het museum. 

In deze periode ben ik vooral gaan werken met lijmpistolen en het zagen van planken.

Opdracht 2 klas 3

Created with Sketch.

Opdrachtgever: Politie

Opdracht:
Wapenbezit onder jongeren voorkomen.

Oplossing:
Een hoesje voor je mes dat wordt gebruikt als een tracker. 

Opdracht 3 klas 3

Created with Sketch.

Opdrachtgever: Vervoersregio Amsterdam

De Vervoerregio is een samenwerkingsverband van vijftien gemeenten op het gebied van verkeer en openbaar vervoer. Contactpersoon voor deze opdracht is Bram Nieuwstraten, hij is een beleidsmedewerker Innovatieve Mobiliteit.


Situatie:

Was een halte in het verleden vaak niet meer dan een haltepaal met enkele tegels, tegenwoordig worden eisen gesteld aan onder meer toegankelijkheid, actuele reisinformatie en schuilgelegenheid. Zo is een halte nu toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking en zijn er vaak comfortabele abri’s en voorzieningen voor fietsen.

Infographic over nieuwe haltes op https://vervoerregio.nl/haltes

In de infographic zijn de haltes dan wellicht beter toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking, maar kunnen alle mensen met een beperking ook daadwerkelijk gebruik maken van het OV?

In de regio Amsterdam kunnen reizigers vanaf 3 maart de toegankelijkheid van haltes vooraf checken via Haltehulp, een nieuwe functie in de Gappie app van GVB. Hierin kun je je wensen voor toegankelijkheid invullen om te ontdekken welke haltes geschikt zijn en waar je op moet letten voordat je de bus, tram, of metro in stapt.


De opdracht:

De opdracht van deze periode is: verzin een oplossing voor het verbeteren van de kwaliteit van het zelfstandig reizen door mensen met een beperkingen.  

De opdrachtgever is vervoersregio Amsterdam. Vervoersregio Amsterdam is een samenwerking verband tussen 15 gemeentes op het gebied van verkeer en openbaar vervoer. Vervoersregio is de eindverantwoordelijke voor het realiseren en verbeteren van de infrastructuur voor auto, OV en fiets.  

Dit is dus ons vooronderzoek waarin we verslag doen over de dingen die we hebben onderzocht om tot een oplossing te komen voor de opdracht.  

Oplossing:

Tril geleidingstroken:
Onze eerste oplossing zijn ribbels die trillen door dc-motors. Hier zie je ook hoe dichterbij de ribbels komen bij de ingang hoe harder deze zullen trillen. Dit konden we doen door de motors te plakken aan een plaat. Deze motors hebben batterijen met verschillende voltages waardoor deze zacht, gemiddeld en hard trilt. Ons doel is om ervoor te zorgen dat het vinden van de ingang van de tram makkelijker wordt voor blinden. Wij hebben gekozen voor de schaal 1 op 15 omdat dan de trilplaat groot genoeg is om ervoor te zorgen dat het geleidingsstok contact ermee kan maken.  


ATB systeem:

Bij het oplossing voor het ATB system hebben we een tram gemaakt die kan rijden met een dc motor die via een Arduino uno wordt aangestuurd. Door de metalen wielen onder de tram komt er kortsluiting via het aluminiumfolie in de rails. Dit wordt door een andere Arduino uno gedetecteerd en via een NRF24l01 radio module naar de Arduino uno in de tram gezonden. De tram zal dan langzaam afremmen en dus op de juiste plek tot steelstand komen. Helaas bleek het toch iets gecompliceerder te zijn dan we dachten. Het is ons daarom helaas niet gelukt om dit prototype af te ronden. 

Oprijplank:

 Bij deze oplossing gebruiken we een oprijplank die automatische een plank uit schuiftDeze periode was ik veel aan het solderen en zagen. Ook gebruikte ik  de grote boormachine. Verder heb ik ook veel gewerkt aan dcmotors

 

Opdracht 1 klas 4

Created with Sketch.

Opdrachtgever: CHRITH
Onze opdrachtgever is Thomas van Nus. CHRITH is gespecialiseerd in circulair en ecolgisch bouwen. De doel van CHRITH is om ruimte en natuurlijke materiaal te benutten om een gezonde leefomgeving te maken. CHRITH is gespecialiseerd in circulair en ecolgisch bouwen

Contactgegevens:  

Chrith mail: [email protected]  

Thomas van Nus: +31 6 39797121   

Situatie:
De opdracht: Een woonhuis ontwerpen met jumbostrobalen als dragend en isolerend materiaal.  Oplossing:
Onze oplossing is een woonhuis met een octogoon structuur. Wij hadden dit gekozen, omdat je hierdoor meerdere licht inval hebt van de ramen.

 • Slaapkamer:16,5 m²​
 • Nattecel:12m²​
 • Keuken:15,75m²​
 • Woonkamer:18,75m²​
 • Loopruimte: ongeveer 17m²​
 • Triple glas​
 • Dak van inblaasstro​
 • 32 balen stro

    
Opdracht  2 klas 4

Created with Sketch.

Opdrachtgever:

De opdrachtgever is Ingrid Naus, Zij werkt als strategisch adviseur bij het bedrijf Brain of Buildings. Een Strategisch adviseur geeft advies voor de aanpak van een project. Om de veiligheid van zijn bedrijf te verbeteren. Dus controleert (opname) Ingrid eerst de dienst zelf. Hierdoor krijgt het bedrijf een beter beeld wat de klant nodig heeft. Onze opdrachtgever heeft de opleiding werktuigbouwkunde gevolgd op de universiteit.

Ingrid Naus

06 82069808 [email protected].

Opdracht:

Maak een ontwerp die ervoor zorgt dat gereedschap niet achterblijft op de werkplekken waar deze controles worden gedaan .

Oplossing:
Onze oplossing is een gereedschapskist met een kleine boekhoudingstekstje. Deze gereedschapskist bestaat uit verschillende onderdelen.

Complete kist:
De gereedschapskist heeft wieltjes dat het vervoerbaar maakt. Ook heeft het een speciale Lade. Verder heeft hij aan de bovenkant nog een verdieping.

Lade met lampen:
In de lade zitten lampjes die via een druksensor werken. Wanneer je de gereedschap op zijn plek zet gaan deze lampjes uit, waardoor je overzichtelijk kan zien of je alle gereedschappen bij je hebt.

Opvouwbare ladder:
De ladder is vervormbaar zodat je het ook kan vastzetten aan de gereedschapskist.

Schroevendraaierset:
De schroevendraaiers zitten vast aan een riem. De schroevendraaiers werken met een uittrekbare terugverende koord, net als een pashouder, dus als je met schroevendraaier werkt en daarna loslaat. Trekt hij zichzelf terug aan de riem.

Sticky notes:
De apperatuur en de kamers/locaties zijn duidelijk te zien in een raster. Elke keer als je een gereedschap meeneemt naar de volgende kamer scheur je het bijbehorende papiertje af. Wat laat zien in welke kamer het instrumet zich bevindt.
Klas 5 keuzeopdracht 1

Created with Sketch.

Opdrachtgever: Egbert Alberts
Teamgenoten: Tom en Anne
Egbert Alberts is Program Director voor Schiphol bij Arcadis Nederland B.V. Zijn functie is  om goede connectie tussen Schiphol en Arcadis te onderhouden.
Contactgegevens:
Telefoonnummer: +31-6-11151767
Mail: [email protected]

Situatie:
In het zomervakantie van 2022 was er chaos op Schiphol. De doorstroom was erg langzaam, wat voor lange saaie wachtrijen zorgde. De grootste oorzaken kwamen door persooneelstekort bij de Koninklijke Marchessee en bij de luchtvaartmaatschijppijen zelf en onstonden er ook vaak piekmomenten (een moment gedurende dag, wanneer veel vliegtuigen landen of  wanneer veel beginnen op te stijgen ). Helaas kwamen we later achter dat veel van deze problemen de luchthaven zelf geen controle over heeft. Dus hebben we de psychologische kant van wachtrijen onderzocht en hebben we onze opdracht verandert in hoe kunnen we wachtrijen meer amuserend maken.

Oplossing:
 

De oplossing die wij uiteindelijk gekozen hebben is om het wachten te verzachten via amuserende wachtrijen, de meest vervelende factor in het reizen bleek in ons onderzoek namelijk toch de wachtrijen te zijn. Om dit te verzachten is ons plan om amuserende projecties te tonen aan wachtende passagiers. Dit kan de vorm aannemen van interactieve projecties of immersive kunstervaringen. Hierbij heb ik zelf ook een 3d model bij gemaakt. Bovendien zijn bijvoorbeeld kunstervaringen over de Hollandse meesters zoals Rembrandt en Vermeer een mooie afsluiting van een toeristisch bezoek aan Nederland, en kunnen Nederlanders die op reis gaan nog wat leren over Nederlandse kunst voor vertrek. Dit biedt ook de mogelijkheid tot verdere samenwerking tussen Schiphol en de vele musea die Nederland te bieden heeft. 

 

Onze motivatie

Created with Sketch.

Mijn werk is mijn passie, mijn grootste drijfveer. Het is de reden dat ik elke dag weer doe wat ik doe. Mijn werk daagt me met elk nieuw project uit beter te worden en meer te bereiken.

Onze missie

Created with Sketch.

Het is makkelijk om grootse dingen te doen als je gelooft in wat je doet. Daarom helpen we mensen zoals u. Elke dag weer.